divendres, 24 de juny del 2016

Ambients d'Aprenentatge

El curs passat 2015/2016 decidírem introduir al cicle d'Infantil una nova manera de treballar amb els infants, "els ambients d'aprenentatge".

Aquesta proposta té com a principal objectiu experimentar altres maneres d’ensenyar i aprendre. Hem creat diferents ambients d’aprenentatge on el contingut de cadascun d’ells està en relació a cercar la motivació i l’experimentació dels nostres infants. Els grups de treball són heterogenis, ja que es barregen els nins i nines de 3, 4 i 5 anys per lletra de grup. (3 anys A amb 4 anys A i 5 anys A / 3 anys B amb 4 anys B i 5 anys B / 3 anys C amb 4 anys C i 5 anys C).

Amb aquesta nova manera de fer feina, volem aconseguir els següents objectius:
        Avançar en l’educació integral: potenciar el desenvolupament dels nins i nines fent atenció als aspectes emocionals, motrius, cognitius, socials, comunicatius,…
        Contemplar la significativitat dels aprenentatges: els nins aprenen i integren activament la informació quan experimenten, fan, escolten, pensen o expliquen.
        Fomentar la curiositat i l’interès: aprenentatge actiu i significatiu a partir de la motivació, l’interès i la curiositat de l’infant.
        Facilitar l’experimentació.
        Afavorir aprendre a partir de la interacció.
        Fomentar l’autonomia.
        Promoure el joc. A través del joc els nins adquireixen habilitats motores, cognitives, socials i comunicatives.
        Fomentar l’ensenyança individualitzada i personalitzada.
 Es realitzaran, en principi, 5 ambients als diferents espais de l’escola, no a les aules. Cada espai tendrà un mestre responsable que serà l’encarregat de l’ambient. Es faran dos dies per setmana.
Els ambients seran:
        Joc simbòlic. (Ambient de "Ca Nostra")
        Art. (Ambient de Miró)
        Experimentació. (Ambient de Da Vinci)
        Construccions. (Ambient de "Construim")
        Llenguatge. (Ambient de Món de Paraules)
En els criteris d’avaluació posarem èmfasi en les actituds obertes a l’ambient que permeten deixar-se portar pels materials, sensacions i motivacions. Valorarem si aquest projecte ajuda a la millora de les competències bàsiques dels nostres alumnes tant pel que fa a les capacitats comunicatives, artístiques, matemàtiques, tractament de la informació, d’autonomia o iniciativa personal, coneixement i interacció amb el món físic, en noves tecnologies.
Es valorarà:
        L’autonomia.
        El reconeixement de les pròpies capacitats.
        El gust d’experimentar i descobrir.
         Submergir-se i connectar-se en el món creat per l’ambient.
        L’esperit crític a l’hora de valorar el treball propi i el dels altres.
        El saber treballar en grup amb un objectiu comú.
        El respecte a la diversitat cultural.

L’avaluació será contínua.

Aquí anirem etiquetant totes les fotos que poguem anar fent.

(Exemple de l'Ambient de Miró - Art i expressió plàstica)


2 comentaris:

  1. Hola Pilar,una coseta,tenc entes que els infants passaran al menys un pic per cada ambient i que despres seran ells qui decideixin quin ambient prefereixen,com ho fareu per poder dur-los a cada ambient segons l'infant?

    ResponElimina